top of page

Wat als ze alleen maar...?

Maar wat als ze alleen maar hun tijd verspillen door de hele dag videospelletjes te spelen? Wat als ze echt niet weten wat goed voor hen is? Wat als ze alleen maar makkelijke dingen doen en zichzelf nooit uitdagen? Één iets waar ik vrijwel zeker van kan zijn als ik spreek over Self-Directed Education, is dat er al snel ergens in de conversatie een vraag komt die begint met "Maar wat als ze alleen maar…?"​

Vrijheid Herbekeken

Dionne Ekendiz, staflid op Sudbury Valley School, antwoordt in haar blog op een vaak gestelde vraag. Deze keer kreeg ze die van een familielid:

Hoe kunnen kinderen, met alle vrijheid die ze krijgen in jullie school, zich nog aanpassen aan het echte leven, waar ze niet zomaar “vrij” kunnen zijn, en op elk moment doen wat ze willen?

Mijn kind heeft structuur nodig

Larry is 12 en vergeet de hond te eten te geven. Brenda is 15 en zou haar hoofd nog kwijtraken als het minder stevig vastzat. Michelle is 7 en blijft het vertikken haar speelgoed op te ruimen. Jim is 16 en weigert zijn huiswerk te maken. Wat is er mis met deze kinderen? Er wordt gezegd dat ze dingen niet voor zichzelf kunnen structureren. “Mijn zoon/dochter zou nooit naar een school als de uwe kunnen komen, hij/zij heeft structuur nodig.”

Kinderen ontwikkelen zichzelf

De Sudbury Valley School is in de afgelopen veertig jaar een van de best bewaarde geheimen binnen het Amerikaanse onderwijs gebleven. De meeste pedagogiekstudenten hebben nog nooit van dit onderwijs gehoord. Hoogleraren onderwijskunde negeren het, niet uit kwaadaardigheid, maar omdat ze het niet kunnen opnemen binnen het kader van hun educatieve gedachte. Het Sudbury Valley-onderwijsmodel is geen variant van het standaard onderwijs. Het is niet te vergelijken met een progressieve versie van het traditionele onderwijs. Het is geen montessorischool of een Steinerschool of een constructivistische school gebaseerd op de denkbeelden van Piaget. Het is iets heel anders.

Vanaf vier jaar en ouder

Vanaf de leeftijd van ongeveer vier jaar hebben mensen een volledig ontwikkeld communicatiesysteem wat hen voor alle doelen en omstandigheden tot volwaardige personen maakt. Ze kunnen zich uitdrukken, hebben begrip van wat hen wordt verteld en kunnen hun gedachtes structureren en kunnen dingen met hun omgeving doen.

 

Please reload

bottom of page