top of page

Boeken

 

Een passie voor onderwijs? Geïnteresseerd in onze werking? Nieuwsgierig naar de geschiedenis van het democratisch onderwijs? We hebben een voorraad boeken in huis die je alvast een heel eind op weg helpen. Bovendien steun je met je aankoop de school. Interesse? Mail ons op info@sudbury.be en wij regelen de rest.

free to learn.jpg

Free To Learn

Peter Gray

In "Free to Learn" stelt ontwikkelings-psycholoog Peter Gray dat, om kinderen voor te bereiden op de constant veranderende wereld van onze tijd, we hen moeten vertrouwen om hun eigen leren en ontwikkeling in handen te nemen. Door middel van inzichten uit de antropologie, psychologie en geschiedenis toont hij aan dat kinderen door vrij te spelen het beste leren om hun leven te organiseren, problemen op te lossen, om te gaan met anderen, en emotionele veerkracht op te bouwen. Het boek is een dapper, contra-intuïtief voorstel om onze kinderen te bevrijden uit de ketenen van een nieuwsgierigheid dodend school-systeem, om ons niet langer af te vragen wat er scheelt aan onze kinderen, maar wat er scheelt aan het systeem. Het toont wat we kunnen doen, als ouders en als leden van de samenleving, om het leven van kinderen te verbeteren, en hun geluk én leren te bevorderen.

€13.50

9200000064777472.jpg

Het Gedwongen Onderwijs Voorbij

Peter Hartkamp

"Het Gedwongen Onderwijs Voorbij" laat zien dat de essentie van het huidige onderwijssysteem is gebaseerd op de behoeftes van de maatschappij van 200 jaar geleden. Er worden een aantal mythes van het onderwijs doorprikt, zoals: meer onderwijs is beter, onderwijs is leren, toetsen leidt tot beter onder-wijs, kinderen hebben sturing nodig, docenten krijgen de ruimte als professional en kinderen pesten nu eenmaal. Deze mythes veroorzaken bovendien veel leed voor kinderen en staan leren en ontwikkelen in de weg. Het lijkt alsof de rechten van het kind ophouden bij de voordeur van de school.  Het boek geeft een aantal praktijkvoorbeelden over hoe het anders kan en hoe kinderrechten gerealiseerd kunnen worden binnen het onderwijs. De essentie is respect voor kinderen als volwaardige mensen.

€19.95

De-vrijheid-van-de-Sudbury-Valley-School

De Vrijheid van de Sudbury Valley School

Daniel Greenberg e.a.

Daniel Greenberg is een van de oprichters van de originele Sudbury Valley School, het model voor onze school in Gent. In "De Vrijheid van de Sudbury Valley School" vertelt hij het verhaal van de school. De vele ideeën achter de school worden toegelicht met voorbeelden uit de praktijk, waardoor het boek een goede inleiding is voor wie zich wel eens afvraagt: "hoe werkt dat dan eigenlijk, zo'n Sudburyschool?"

€10.00

bottom of page