top of page

Mannen met baarden

'Waarom hebben mannen baarden en vrouwen niet?' vraagt Lien van vijf. 'Zullen we dat eens opzoeken?' antwoord ik. Waarom hebben mannen baarden, vraagt ze aan de I-pad. Het programma is nog niet feilloos. De vraag: 'Waarom hebben mannen paarden?' verschijnt op het scherm. Daar moet Lien verschrikkelijk om lachen. 'Baarden en paarden, dat is maar één letter verschil,' weet ze me te vertellen. Toch kan ze nog niet lezen of schrijven. Ik laat haar het woord paarden veranderen in baarden en vertel haar wat er als antwoord staat. Dat dat een restant is van de oertijd, toen de mannen gingen jagen en als bescherming lichaamshaar nodig hadden, terwijl de vrouwen in de grot bleven om voor het vuur, het eten en de kinderen te zorgen. 'En zijn we dan vroeger nog apen geweest?' is de volgende vraag. We zoeken dit op en ik vertel haar over de evolutietheorie. Als we verder zoeken, komen op een site terecht met korte animatiefilmpjes over bekende personen uit de geschiedenis. De filmpjes zijn redelijk moeilijk voor een kind van vijf, maar toch vindt ze het leuk. Ze kijkt een keer of tien naar de filmpjes 'Wie was Darwin?' en 'Wie was Pavlov?' Ze stelt er nog een paar vragen over en zegt dan 'en nu ga ik spelen' en weg is ze.

evolutie.png

's Avonds op de bus op weg naar huis begint ze te praten tegen een meneer met baard. 'Wat heb je vandaag op school geleerd?' vraagt die. 'Niks,' is haar antwoord. 'Ik heb gespeeld.' De man trekt een wenkbrauw op. 'Weet je waarom mannen baarden hebben?,' vraagt ze hem. En dan vertelt ze over de oertijd, de evolutietheorie, de tegenkantingen van de kerk en de honden van Pavlov. De man trekt nu verbaasd beide wenkbrauwen op.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page