top of page

Een kind is als ...

Superbury.jpg
Afgelopen weekend waren we opnieuw op de Europese Sudbury Workshop waar studenten, stafleden van Europese scholen en startersgroepen samen komen om ervaringen uit te wisselen. Het was fijn dat er ook twee mensen uit de Sudbury school in Jeruzalem bij waren om hun kennis te delen. Ze bestaan 12 jaar en hebben veel ervaring omdat ze al jaren meer dan 100 kinderen hebben.

Wat me van dit weekend bij blijft is: ‘Het kan wel!’ Zo start er een nieuwe school in Bavaria, Duitsland. Na 9 jaar van ploeteren, lobby-en en blijven geloven dat het wel kan, zal de school uiteindelijk in september kunnen starten met een groep zeer enthousiaste stafleden.

Na de verplichte sluiting van de Kampamje in Amersfoort vonden de vorige stafleden een manier om opnieuw een school te starten, Newschool.nu

Stafleden uit Jeruzalem vertelden dat een van hun alumni het voor elkaar gekregen heeft om een skatepark te openen in Jeruzalem. Jeruzalem is blijkbaar een stad waar zo’n projecten quasi onmogelijk zijn. Behalve als je het echt wilt en een weg zoekt zodat het wel kan.

En zo werd opnieuw duidelijk welke belangrijke lessen kinderen leren op een Sudbury school. Dat ze hun eigen leven in handen kunnen nemen en hun eigen werkelijkheid creëren. Dat het kan als je het echt wil.

Wat ik er voor mezelf heb geleerd als staflid en als ouder is hoe belangrijk het is dat we kinderen hun eigen doelen laten bepalen en dat ze ook mogen beslissen hoe ze die doelen bereiken. Dat we niet mogen oordelen over de dingen die ze willen bereiken en over de activiteiten die ze doen, maar dat we als een liefdevolle supporter aan de zijlijn staan en hen ondersteunen waar nodig.

Op de workshop hoorde ik nog een mooie vergelijking: Een kind is als een cake...

Als je een cake bakt, maak je het deeg zo goed je kan en dan stop je het in de oven. Wat gebeurt er als je de oven te vaak open trekt of te vaak in de cake prikt om te kijken of hij goed is?

Lieve Van Passen


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page