top of page

Uitstappen


Na vele jaren is ons excursiegezelschap behoorlijk bedreven in het organiseren van uitstappen voor de leden van onze school.

Zo hebben we ondertussen al een aantal vaste waarden die jaarlijks terugkeren. We huren regelmatig een sportveld in de sporthal Rozebroeken en voor het 2e jaar op rij gaan we met een groep naar het ABC-huis in Brussel.

Dit jaar heeft het excursiegezelschap ook al een daguitstap naar zee georganiseerd, en ligt er nog een schaatsmiddag in het verschiet.

Zelf een uitstap organiseren is geen sinecure.

Aan het eind van het jaar wordt een budgetaanvraag voor het komende jaar ingediend bij de schoolmeeting. Er moet dus op voorhand worden nagedacht over welke kosten er mogelijk zullen gemaakt worden. Tijdens het jaar wordt de boekhouding nauwlettend in het oog gehouden en soms moeten er acties op touw gezet worden om bijkomende financiën te vergaren, zodat extra uitstappen kunnen worden ondersteund.

Uitstappen zijn niet verplicht. Zo gingen we vorig jaar voor het eerst naar het ABC-huis in Brussel. Nieuwsgierigen gingen mee, anderen bleven op school. Het enthousiasme van de deelnemers zorgde ervoor dat dit jaar zowat de hele school meewil als we in mei teruggaan. Organisatorisch moet dus ook altijd bekeken worden wie mee wil en hoe we vb. het vervoer gaan regelen.

Dit jaar wilden een aantal kinderen graag een museum bezoeken. We twijfelden tussen het STAM en het MIAT. Nog niemand had het MIAT bezocht en de website van dat museum maakte ons nieuwsgierig. We namen grondig het aanbod door: Zouden we een rondleiding doen? Welke? Of nee, er zijn ook zoektochten, zullen we die doen? En hoe doen we dat met mensen van verschillende leeftijden? Kan iedereen mee? Wat verwachten we van deelnemers?

De organisatoren wilden graag het meeste uit het bezoek halen en besloten het 'blote-knieënspel' te doen. Aan jongere kinderen die nog niet konden lezen en wel meewilden, werd uitgelegd dat we van hen verwachtten dat ze de concentratie konden opbrengen om 2 uur mee te doen.

En zo trokken we op een zonnige voormiddag voor de kerstvakantie richting Miat met vijf studenten, de jongste was 6 en de oudste net 17. Het Miat is een heerlijk interessante plek. De zoektocht leidde ons via personages naar verschillende kasten doorheen de industriële revolutie. We kregen ook demonstraties van de werking van verschillende weefgetouwen. Na twee uur intensief heen en weer lopen om alle opdrachten in het boek in te vullen hadden we enkel maar de bovenste verdieping gezien!

Tijdens de lunch bespraken we wat we met de resterende tijd wilden doen. We staken even ons hoofd binnen bij de tentoonstelling ‘Amai Email', wat leidde tot grappig gesprek over dat email vroeger dus iets anders was dan de hedendaagse e-mail. We namen ook nog een kijkje in de tuin, want iedereen was nieuwsgierig om te zien welke planten kleuren gaven aan de draden die gebruikt werden bij het weven. Omdat de meeste planten een winterslaap hielden, zochten we op hoe ze er in de zomer uitzagen.

Als afsluiter bekeken we het standbeeld van Pierre De Geyter, componist van de Internationale. We zochten het lied over arbeidsrechten op en beluisterden het. Al wandelend naar de bushalte bespraken we hoe dat thema de dag van vandaag nog steeds bijzonder actueel is. Alweer een bijzonder leuk en leerrijk uitje achter de rug.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page