top of page

Bezoek uit Nederland

Dinsdagmiddag 12:30u na een reis van bijna drie uur lopen we binnen in een huis waarbij ik meteen dacht aan het huis van Pippi Langkous. Een grote tuin met trampolines, touw gespannen tussen bomen, bamboe en door de grote ramen is de speelkamer te zien.

We schrijven ons in en worden meegenomen naar de keuken waar net bamboe wordt binnen gehaald door een staflid en student. Het valt me meteen op dat de mensen (jong en oud) hier ontspannen zijn, de sfeer is me bekend, al zijn de mensen dat nog niet. Een nieuwsgierige student vraagt wat we komen doen. Ik leg uit dat ik in Nederland op de Sudburyschool werk, dat ik graag zie hoe het hier gaat op school en zelf meer wil leren als staflid. Sommige dingen gaan vast anders en andere dingen wellicht hetzelfde als bij ons, daar ben ik nieuwsgierig naar. De twee scholen hebben vele overeenkomsten maar de belangrijkste is toch de sfeer van gelijkwaardigheid en respect. De eerste student die ik erna spreek vertelt mij dat hij zich hier op zijn gemak voelt. En wat voor een verschil dit is met vorige scholen.

Mijn dochter van bijna 5 is inmiddels, na wat gezamenlijk bamboegeknutsel, haar eigen weg gegaan. Opeens zag ik haar buiten een pakspel spelen. Later speelt ze met poppen die zijn meegenomen door een jonge student, haalt haar trampolinecertificaat en springt en speelt naar hartenlust de regels volgend en herhalend aan anderen, en krijgt een rondleiding door het gebouw. Ze doet nog een heleboel meer maar het meeste ervan zie ik niet omdat we in verschillende ruimtes met verschillende activiteiten bezig zijn.

Een student die haar poetstaak doet vraag ik hoe ze dat vindt Ze zegt dat het haar niet zoveel tijd kost en dat het erbij hoort – iedereen krijgt poetstaken.

Het gebouw heeft naast de keuken en speelkamer nog een heleboel ruimtes zoals de studeerkamer, de computerkamer en de kamer waar ook de schoolmeeting plaatsvindt, die huiskamer of living wordt genoemd. Omdat de school verder wil groeien en het gebouw die mogelijkheid niet genoeg heeft, gaat er een groep naar een pand met terrein kijken. Ze komen terug met verschillende verhalen. Allemaal zijn ze het erover eens dat het gigantisch is, op stand. Eentje vertelt hoe haar familie daar zal gaan wonen, anderen vielen vooral over het geluid van de snelweg en er werd gefantaseerd over een zwembad en hoe het ideaal zou zijn voor verstoppertje.

Een belangrijk onderdeel van elke Sudburyschool is het democratische systeem waar de wekelijkse schoolmeeting en het dagelijkse juridisch comité (jc) deel van uitmaken. Bijvoorbeeld iemand brengt een klacht in door het invullen van een klachtenformulier over een situatie waar een ander zich niet aan een regel heeft gehouden. Er zijn ten minste twee studenten en een staflid die in het comité zitten. Op de dagen dat wij er waren was er telkens maar 1 klacht. Het jc leiden deed een student van 10 jaar met helder leiderschap. Ook de inbrenger van een klacht kan zelf een voorstel doen voor een sanctie, als het rapport is goedgekeurd.

Donderdagmiddag is het al bijna tijd voor ons om weer naar Nederland te rijden. De schoolmeeting bestaat onder andere uit mededelingen, het goedkeuren van de jc rapporten en moties die een eerste en tweede lezing behelzen. De schoolmeeting kan beslissen om iedereen erbij te halen en doet dit deze keer ook als het gaat over de verkiezingen van JC coördinatoren. Er stellen zich meer kandidaten beschikbaar en zij spreken allemaal over het belang van het JC in de school en hoe het hun leuk lijkt bij te dragen door de rol van coördinator op zich te nemen. Na de schoolmeeting is het feest: carnaval. Het feestgezelschap heeft een quiz georganiseerd over mythische figuren en een student heeft een piñata gemaakt die ervan langs krijgt in de zonnige tuin waar het een beetje stormt. Er wordt veel popcorn gegeten en tot slot zijn er de carnavalskrakers. De sprekende foto’s zullen zeker te vinden zijn op de schoolsite.

Wat een heerlijke vakantie voor ons zo. Wie kiest er nou voor z’n vakantie te vieren op een school… Niet zomaar een school - de Sudburyschool Gent. We zijn dankbaar voor het warme welkom, de enthousiaste verhalen over de school. En ja, ik heb ook gezien en gehoord dat het lastig kan zijn als je de verantwoordelijkheid krijgt voor je eigen leerweg, met name bij studenten en stafleden die eerder iets heel anders gewend waren. Mijn dochter vertelde net aan oma dat ze het erg leuk had gehad. Omdat ze kon spelen en omdat ze nieuwe kinderen had leren kennen. Ik heb het ook erg goed gehad omdat ik me thuis voelde. Sudburyschool Gent, waar leren en een bijdrage leveren samen gaan, waar ontspannen ontwikkeling plaatsvindt.

We houden contact!

Eri Lieke Van Alphen de veer - staflid Sudbury School Harderwijk, Nederland

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page