Wist je dat zuiveringszout een wondermiddel is in huis? Ontdek de beste toepassingen!

Image

Zuiveringszout, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig en milieuvriendelijk product dat in elk huishouden thuishoort. Het is niet alleen handig voor het bakken van koekjes, maar heeft ook talloze toepassingen in huis en tuin. In dit artikel ontdek je de beste manieren om zuiveringszout te gebruiken.

Reiniging van oppervlakken

Zuiveringszout is een uitstekend schoonmaakmiddel voor verschillende oppervlakken in huis. Het is zacht genoeg om geen krassen achter te laten, maar sterk genoeg om vuil en vlekken te verwijderen. Meng een paar eetlepels zuiveringszout met water tot een pasta en gebruik dit om:

 • Keukenbladen schoon te maken
 • Vette pannen en potten te schrobben
 • De gootsteen te ontstoppen
 • Tegels en voegen in de badkamer te reinigen

Neutraliseren van geuren

Een van de meest bekende toepassingen van zuiveringszout is het neutraliseren van geuren. Plaats een open bakje zuiveringszout in de koelkast of vriezer om nare geurtjes te absorberen. Je kunt het ook gebruiken om:

 • Schoenen op te frissen door wat zuiveringszout erin te strooien
 • Tapijten en vloerkleden te ontgeuren door ze lichtjes te bestrooien en daarna op te zuigen
 • Kattenbakken geurvrij te houden door een laagje zuiveringszout onder het kattengrit te strooien

Verzorging van rozen

Voor rozenliefhebbers biedt zuiveringszout ook enkele verrassende voordelen. Het kan helpen bij het bestrijden van schimmelziekten zoals meeldauw. Meng een theelepel zuiveringszout met een liter water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Spuit dit mengsel op de bladeren van je rozen om schimmels op afstand te houden.

Natuurlijke ongediertebestrijding

Zuiveringszout is een effectief middel tegen verschillende soorten ongedierte in de tuin. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van mieren en slakken. Strooi wat zuiveringszout rond de basis van je planten of op mierenpaden om deze ongewenste bezoekers weg te houden.

CZYTAJ  Deze duidelijke tekenen laten direct zien aan inbrekers dat je niet thuis bent

Verbeteren van de bodemkwaliteit

Zuiveringszout kan ook bijdragen aan een betere bodemkwaliteit in je tuin. Het helpt bij het neutraliseren van zure grond, wat gunstig kan zijn voor planten die een neutrale pH-waarde nodig hebben. Meng een kleine hoeveelheid zuiveringszout door de bovenste laag aarde om de pH-waarde te verhogen.

Persoonlijke verzorging

Naast huishoudelijke en tuin toepassingen, kun je zuiveringszout ook gebruiken voor persoonlijke verzorging. Het werkt uitstekend als natuurlijke deodorant, tandpasta of zelfs als scrub voor je huid. Meng wat zuiveringszout met water tot een pasta en gebruik dit om:

 • Tanden te poetsen voor wittere tanden
 • Zweetgeur onder controle te houden door het onder je oksels aan te brengen
 • Dode huidcellen te verwijderen door het als scrub op je gezicht of lichaam te gebruiken

Wassen van kleding

Zuiveringszout kan ook helpen bij het wassen van kleding. Voeg een half kopje toe aan je wasmiddel om vlekken beter te verwijderen en je kleding frisser te laten ruiken. Het werkt ook goed als wasverzachter, vooral voor mensen met gevoelige huid.

Zoals je ziet, zijn de toepassingen van zuiveringszout eindeloos. Of je nu je huis wilt schoonmaken, je tuin wilt onderhouden of jezelf wilt verzorgen, dit wondermiddel komt altijd van pas.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

 • Odbiór
 • TIPS
 • Wist je dat zuiveringszout een wondermiddel is in huis? Ontdek de beste toepassingen!