Zeven veelgemaakte fouten bij het snoeien die je moet vermijden

Image

Het snoeien van planten en bomen is een essentieel onderdeel van tuinieren, maar het kan gemakkelijk misgaan als je niet precies weet wat je doet. In dit artikel zullen we zeven veelvoorkomende fouten bespreken die je moet vermijden bij het snoeien. Door deze fouten te herkennen en te vermijden, zul je in staat zijn om je tuin gezond en mooi te houden.

Verkeerd tijdstip van snoeien

Het snoeien van je planten op het verkeerde moment van het jaar kan ernstige consequenties hebben voor hun groei en bloei. Bijvoorbeeld, het snoeien van fruitbomen in de verkeerde periode kan ervoor zorgen dat ze meer blad produceren ten koste van fruit.

Te veel snoeien in één keer

Door te veel takken en bladeren tegelijk te verwijderen, ontneem je de plant essentiële voedingsbronnen. Dit kan leiden tot een zwakkere plant die langer nodig heeft om te herstellen.

Niet snoeien boven een knoop

Het is belangrijk altijd vlak boven een knoop te snoeien. Een knoop is het punt waaruit bladeren, knoppen of takken kunnen groeien. Correct snoeien boven een knoop bevordert gezonde groei en voorkomt dat takken gaan rotten of ziektes zich verspreiden.

Verkeerde snoeitechniek gebruiken

Het gebruik van ongeschikte of botte snoeigereedschappen kan de plant beschadigen en de genezing van snedes bemoeilijken. Scherpe en schone gereedschappen zijn essentieel om de plant gezond te houden.

Snoeien zonder gereedschap schoon te maken

Het niet schoonmaken van je snoeigereedschap kan ziektes van de ene plant naar de andere verspreiden. Regelmatig schoonmaken en desinfecteren van gereedschap is nodig om dit te voorkomen.

CZYTAJ  Top 10 snelgroeiende bomen: brengt in no time een spectaculair effect in uw tuin

Niet de juiste hoek aanhouden bij het snoeien

Snij altijd in een hoek om te zorgen dat water van de snede afloopt, wat het risico op ziektes als schimmel vermindert.

Canker symptomen negeren

Canker is een bacteriële infectie die voorkomt in bepaalde boomsoorten, die kan voorkomen wanneer snoeiwonden misbruikt worden door infecties. Het regelmatig controleren op en verwijderen van geïnfecteerde takken helpt de algehele gezondheid van je planten in stand te houden.

FAQ

 • Q: Wanneer moet ik mijn fruitbomen snoeien?
  R: Fruitbomen moeten meestal in de late winter of het vroege voorjaar gesnoeid worden, wanneer ze nog in rust zijn en voordat de groei begint.
 • Q: Wat is de beste techniek om een tak te snoeien?
  R: Gebruik altijd een scherpe snoeischaar en knip de tak af op 5-10 mm boven een knoop en in een hoek van 45 graden, zodat water gemakkelijk van de plantafrond afloopt.
 • Q: Is het echt nodig om mijn snoeigereedschap schoon te maken?
  R: Ja, het schoonmaken en desinfecteren van snoeigereedschap na elk gebruik is essentieel om de verspreiding van plantenziekten te voorkomen.
 • Home
 • TUIN
 • Zeven veelgemaakte fouten bij het snoeien die je moet vermijden