Zo handwas je kleding om je delicate stukken te behouden

Zo handwas je kleding om je delicate stukken te behouden
(c) Canva

Ben je dol op delicate kledingstukken maar weet je niet hoe je ze moet wassen om ze in topconditie te houden? Geen zorgen! In dit artikel zal ik je enkele handige tips en trucs geven over hoe je je delicate kledingstukken kunt wassen om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Lees snel verder en ontdek hoe je je favoriete items kunt verzorgen en langer kunt laten meegaan.

Het Juiste Materiaal Selecteren

Het begint allemaal bij het kiezen van het juiste wasmiddel. Gebruik een mild, alcoholvrij handwaswasmiddel dat zacht genoeg is voor gevoelige stoffen zoals zijde, wol en lingerie.

De Voorbereiding

Vul een wastafel of emmer met lauw water — de ideale temperatuur is aangegeven op het wasetiket van de kleding. Voeg de aanbevolen hoeveelheid van je wasmiddel toe en roer het water zachtjes om het middel gelijkmatig te verdelen.

De Wasprocedure

Leg de kledingstukken voorzichtig in het sopje. Laat de stukken ongeveer 10 tot 15 minuten weken. Wrijf vlekken zachtjes weg met je vingers of een zachte doek. Vermijd schrobben of wringen, wat de stof kan beschadigen.

Uitspoelen en Herhalen

Nadat de kledingstukken gewassen zijn, laat het water weglopen en vul de bak met schoon, koel water voor het spoelen. Beweeg de kleding voorzichtig heen en weer tot alle zeep verwijderd is. Dit kan enkele spoelingen vereisen.

Het Drogen van Handgewassen Kleding

Druk overtollig water zacht uit de kleding zonder te wringen. Leg het kledingstuk plat op een schone handdoek, rol de handdoek op en druk zachtjes om meer water te absorberen. Leg de kleding vervolgens plat te drogen op een droogrek of een schone handdoek, weg van directe warmte of zonlicht.

CZYTAJ  Marmeren werkbladen: 9 tips voor het kiezen van de perfecte plaat

Veelgestelde Vragen

Q: Wanneer moet ik vermijden kleding met de hand te wassen?

A: Als het etiket van de fabrikant zegt “alleen chemisch reinigen”, is het beter om deze aanbeveling te volgen. Ook voor zwaardere items zoals handdoeken is het aan te raden om deze in de machine te wassen.

A: Nee. Desinfectie in wasmachines gebeurt vaak met water op hoge temperatuur (> 60°C). Dergelijke temperaturen zijn te hoog voor handwas. Om handgewassen kleding te ontsmetten, kun je de stukken strijken of stomen na het drogen als dit veilig is volgens het wasetiket.

  • Home
  • TIPS
  • Zo handwas je kleding om je delicate stukken te behouden